Powiat Konin: Młodzi kucharze z Żychlina w restauracji ATELIER AMARO
Młodzi kucharze z Żychlina w restauracji ATELIER AMARO
Uczniowie klasy 1 technikum żywienia z ZSEU w Żychlinie wzięli udział w ogólnopolskim konkursie Klasa Z Nestle Professional i wygrali nagrody o wartości 20 tysięcy złotych. Dzięki wygranej cała klasa została objęta przez Nestle i Chefa Jerzego Pasikowskiego - autorytet wśród kucharzy fachową opieką i zostali zaproszeni na warsztaty kulinarne do Warszawy, gdzie pod okiem mistrza szkolili swoje umiejętności. Uczniowie zostali wyposażeni także w profesjonalne stroje kucharskie oraz sprzęt AGD dla klasy i szkoły.
Na kolejne spotkanie do Warszawy zostali zaproszeni uczniowie, którzy wykazali się największymi umiejętnościami kulinarnymi i stanęli do Potyczek kulinarnych, podczas których musieli przygotować z nieznanych składników potrawy konkursowe. Trójka najlepszych: Klaudia Szplet, Żaneta Marciniak oraz Jakub Walter wraz z opiekunem Katarzyną Hryciuk została zaproszona przez organizatorów na lunch do restauracji ATELIER AMARO, gdzie szefem kuchni jest Wojciech Modest Amaro znany min. z Top Chefa, a restauracja, której szefuje może poszczycić się gwiazdką Michelin.
W restauracji czekało na młodych kucharzy wyjątkowe menu, stworzone przez chefa WWojciecha Amaro oraz jego zastępcy Marcina Przybysza. Od samego początku każde z dań było zaskoczeniem, chociażby wiosenny ogródek jadalny w całości, łącznie z ziemią, lody szpinakowe i wile innych ciekawych rozwiązań z dużą ilością bardzo sezonowych produktów z nowoczesnymi technikami ich sporządzania.
Doznania kulinarne z pewnością pozostaną na długo w pamięci, ale jak na kucharzy przystało - młodzież skorzystała też z możliwości zobaczenia pracy od kuchni w jednej z najlepszych polskich restauracji.
Zwycięzca Potyczek Kulinarnych - Jakub Walter - w nagrodę odbędzie 2 tygodniowy staż w kuchni Nestle Professional.
| | | | | | * * * * * * * |
Starostwo Powiatowe w Koninie,
powiat.konin.pl/pl/237/n_3520/mlodzi_kucharze_z_zychlina_w_restauracji_atelier_amaro
Autor: krystian

