Świąteczne kompozycje i wypieki - ZSEU w Żychlinie znów napełnił szkołę zapachem piernika

W ZSEU w Żychlinie zapanował przedświąteczny gwar i zapach pierników. Uczniowie z całej Polski przywieźli aranżacje stołów i słodkie wypieki, które przyciągały wzrok i apetyt. Jury z ekspertami z regionu miało twardy orzech do zgryzienia, a publiczność długo krążyła między stoiskami. Impreza znów okazała się inspiracją dla tych, którzy szykują świąteczne dekoracje i domowe desery.
- ZSEU - tradycja “Piernikowe święta od kuchni” w nowej odsłonie
- W Żychlinie smakowano serniki, makowce i pierniki
ZSEU - tradycja “Piernikowe święta od kuchni” w nowej odsłonie
Temat tegorocznego konkursu brzmiał “Piernikowe święta od kuchni” - wydarzenie odbywa się w ZSEU od ponad dwóch dekad i przyciąga młodych twórców z różnych szkół. Na stołach pojawiły się kompozycje z igliwia, finezyjne piernikowe dekoracje oraz detale, które oceniało jury w składzie: Elżbieta Sztamblewska z Muzeum Okręgowego w Koninie, Sylwia Kudła ze Starostwa Powiatowego w Koninie, Monika Szymańska - przewodnicząca Rady Rodziców, Artur Chojnacki z firmy ProArti, a całość prac nadzorowała i prowadziła - jako przewodnicząca jury - Monika Niespodziańska wicedyrektor ZSEU w Żychlinie.
Po długich obradach jury przyznało główne nagrody - pierwsze miejsce zdobyły uczennice Emilia Łabusińska i Julia Mazurkiewicz z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu. Drugie miejsce przypadło Wiktorii Pańczyk i Michałowi Grzelewskiemu z Zespołu Szkół Technicznych w Turku, trzecie zdobyły gospodynie - Maryna Biernat i Natalia Jesiołowska. Wyróżnienie trafiło do Dagmary Łysikowskiej i Emilii Gancy z Zespołu Szkół Rolniczych w Grabonogu. Nagrody dla uczestników wsparły instytucje: Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w Koninie oraz Rada Rodziców ZSEU w Żychlinie.
W Żychlinie smakowano serniki, makowce i pierniki
Równolegle z wystawą stołów odbył się szkolny konkurs “Słodkie z makiem i serem”, w którym wzięło udział aż siedemnaście młodych cukierników z Żychlina. Jury złożone z nauczycieli szkół gastronomicznych z Żychlina, Kalisza, Turku, Sompolna, Grabonogu i Wrześni pod przewodnictwem Doroty Kasprzyk wyróżniło najlepsze wypieki. I miejsce zdobyła Liliana Paruszewska za sernik ozdobiony żurawiną, II miejsce przypadło Nikoli Rożek za makowiec z sosem cytrynowym, a III miejsce otrzymała Zofia Lewandowska za monoporcje z makiem. Wyróżnienie powędrowało do Zuzanny Malczyk za sernik ciasteczkowy. Stoły z wypiekami nie tylko pięknie wyglądały - wiele z deserów było potem degustowanych przez gości, co podkreśliło smakowe walory młodych cukierników.
Przez cały czas trwania imprezy panowała świąteczna atmosfera - dekoracje, zapachy i rozmowy o technikach zdobienia sprawiły, że wydarzenie stało się praktycznym warsztatem przed Bożym Narodzeniem. Dla uczestników to okazja do portfolio, dla szkół - do wymiany doświadczeń, a dla odwiedzających - do inspiracji przy planowaniu domowych świąt.
Mieszkańcy mogą potraktować takie pokazy jako gotową skarbnicę pomysłów - od prostych dekoracji z igliwia po domowe przepisy na serniki i makowce. Warto zanotować, które rozwiązania sprawdziły się wizualnie i które wypieki zbierały najwięcej pochwał - to ułatwi przygotowania przed świętami i pomoże wybrać smaki, które zrobią wrażenie na rodzinie i gościach.
na podstawie: Starostwo Powiatowe w Koninie.
Autor: krystian

