Powiat Konin: ZSEU w Żychlinie kształci młodych kucharzy

1 min czytania

ZSEU w Żychlinie kształci młodych kucharzy

W czerwcu młodzież z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie uczestniczyła w wielu interesujących kursach zawodowych. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych podnosili swoje kompetencje dzięki projektowi Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego…” współfinansowanego w ramach WRPO.

Młodzi kucharze wzięli udział w szkoleniach: barman/kelner, barista i sommelier, podczas których pod okiem profesjonalistów poznawali tajniki komponowania, przygotowania oraz podawania napojów. Uczniowie z Żychlina doskonalili również swoje umiejętności cukiernicze podczas kursów uczyli się przygotowywać ciasta od podstaw, a także dekorować desery.

W gastronomii ważne jest nie tylko to, co podamy gościom do picia i jedzenia, ale też to, jak podejmiemy ich za stołem. Szkolenie z dekoracji stołów z florystyką okazało się prawdziwą wisienką na torcie”, a jego efekty przeszły oczekiwania samych kursantów.

Podczas kursów uczniowie pracowali na wysokiej jakości produktach, a każdy z nich miał możliwość samodzielnego wykonania wszystkich napojów, potraw czy dekoracji. Zdobyte na szkoleniach nowe umiejętności z pewnością zaowocują zwiększoną atrakcyjnością młodzieży na rynku pracy.

Kursy zrealizowano w rozbudowanym i doskonale wyposażonym Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym, które zostało otwarte w ZSEU w styczniu br.

| | | | | | * * * * * |

Starostwo Powiatowe w Koninie,

powiat.konin.pl/pl/237/n_4100/zseu_w_zychlinie_ksztalci_mlodych_kucharzy

Autor: krystian