Kawa do kawiarni - czym różni się espresso od kawy przelewowej

Wielu ludzi nie może wyobrazić sobie dnia bez wypicia kawy. Dla niektórych jest to swego rodzaju rytuał, aby dobrze zacząć dzień. Dlatego tak bardzo ostatnio popularne są kawiarnie. Unoszący się aromatyczny zapach w lokalu pozwala się zrelaksować przed, czy po pracy. Nic dziwnego więc, że wielu początkujących przedsiębiorców chce zacząć swoją działalność właśnie od takiego miejsca. Jednak jak wybrać odpowiednią kawę do kawiarni?

Kawa zawdzięcza swoją popularność dzięki zawartej w niej kofeinie. Ma ona właściwości pobudzające, przez co można pracować efektywniej oraz dłużej. Aktualnie najbardziej popularnymi napojami tego typu jest espresso oraz kawa przelewowa. Różnią się one od siebie sposobem przygotowania. W efekcie otrzymujemy dwa różne napary, które posiadają zupełnie inne walory smakowe. Poniżej dowiecie się więcej na ich temat.

Intensywne espresso

Espresso to chyba najbardziej popularna kawa w lokalach gastronomicznych. Uzyskuje się ją poprzez przelanie pod odpowiednim ciśnieniem gorącej wody przez drobno zmielone ziarna kawy. Trzeba pamiętać o tym, że nie może to być wrzątek, ponieważ żadna kawa nie lubi aż tak ciepłej wody. W ten sposób wydobywa się z ziaren oleje oraz cukry, które odpowiadają za walory smakowe w espresso. Konieczne jest użycie tutaj specjalnego urządzenia, które będzie umożliwiało wykorzystanie wysokiego ciśnienia.

Kawa ta charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Pijąc ją powinno się odczuwać lekką słodycz oraz kwaskowatość. Na górze espresso powstaje pianka w kolorze orzecha. Jest to więc idealna propozycja dla tych, którzy lubią intensywny, lecz nadal aromatyczny smak kawy. Każda kawiarnia powinna się zaopatrzyć w espresso. Wiele osób nie wyobraża sobie zaczęcie dnia właśnie bez tej kawy. Tu znajdziesz wysokiej jakości kawę do kawiarni.

Delikatna kawa przelewowa

Drugą propozycją jest kawa przelewowa przeznaczona raczej dla tych, którzy wolą bardziej subtelne smaki. Do jej przygotowania wykorzystuje się większą ilość gorącej wody. Musi mieć ona dłuższy kontakt z grubo zmielonymi ziarnami, ponieważ nie używa się tutaj mechanicznego ciśnienia. Z tego powodu proces parzenia kawy przebiega dłużej niż w espresso.

Kawa przelewowa wyróżnia się delikatniejszym smakiem. Jednak pomimo tego, można w niej wyczuć wiele różnych smaków. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się ekspres przelewowy lub dripper. Dzięki takiemu urządzeniu możesz przygotować napar dla kilku osób.

Podsumowując

Szukając więc odpowiedniej kawy do kawiarni musisz sprawdzić czego oczekują Twoi klienci. Najlepiej jest zaopatrzyć się zarówno w espresso, jak i kawę przelewową. Są to najczęściej wybierane rodzaje kawy w lokalach. Pamiętaj o tym, żeby zamawiać ziarna tylko ze sprawdzonych palarni. Każdy właściciel kawiarni chce serwować swoim klientom smaczną kawę, dlatego ziarna muszą być wysokiej jakości.