Sushi zrobiło w Polsce prawdziwą furorę i szturmem zdobyło podniebienia wielbicieli azjatyckich smaków nad Wisłą. Ta japońska potrawa, której przygotowanie podniesione jest do rangi sztuki, wymaga idealnego zbalansowania ryżu, dodatków, morskich smaków, a także słodkich, słonych i ostrych aromatów. Przygotowanie dobrego sushi wymaga olbrzymiej wiedzy i umiejętności, a także najwyższej jakości produktów. Nawet ryż musi być odpowiedniego gatunku, a także łączy się go w odpowiednich proporcjach z octem ryżowym i cukrem. Sushi różni się formą podania, dodatkami czy kształtem. Coraz popularniejsze stają się wersje wegańskie lub wegetariańskie tego dania. Najczęściej przygotowywane w Polsce sushi, jest wariacją amerykańską na temat tej potrawy.
Na szczęście wraz z rozwojem technologii, możliwości podróżowania i uczenia się w międzynarodowym gronie, w Polsce możemy spotkać doskonałych ekspertów od sushi, zarówno Japończyków, jak i Polaków. W Warszawie bez trudu znajdziemy restauracje sushi zajmujące się przygotowywaniem tej japońskiej potrawy. Oferta jest bardzo szeroka: od codziennego, niskobudżetowego sushi, popularnego np. jako firmo lunch, po dania z najwyższej półki z wykorzystaniem ekskluzywnych dodatków i rodzajów ryby.
Sushi w Warszawie - na co zwracać uwagę, gdy wybieramy restaurację?
Bardzo popularną formą zamawiania sushi w Warszawie jest kupowanie go na wynos lub z dowozem, a następnie jedzenie go w domu. To świetny pomysł na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi lub randkę. W Warszawie jest bardzo dużo restauracji sushi, które proponują gotowe zestawy. W ich skład wchodzą nie tylko kawałki sushi, ale też marynowany imbir i zielony, japoński chrzan wasabi, ale też pałeczki, sos sojowy czy małe azjatyckie przekąski np. sałatka z alg z sezamem. Imbir i wasabi mają za zadanie czyścić kubki smakowe, tak aby z przyjemnością zjadać różne rodzaje sushi i delektować się ich smakiem.
Wybierając restaurację sushi warto zwrócić uwagę na jej oceny w social media lub aplikacjach zajmujących się dostarczaniem jedzenia. Sushi jest daniem, które musi być świeże - zawiera przecież surową rybę. Jeśli chodzi o wybór samego zestawu sushi, to warszawska oferta jest niezwykle zróżnicowana. Restauratorzy w stolicy mają bardzo szeroki dostęp do świeżych ryb i owoców morza, a także egzotycznych dodatków. Dzięki temu można wybierać spośród wielu rodzajów sushi: z surową lub pieczoną rybą, z mięsem kraba, w tempurze, z krewetkami, w opcji wegetariańskiej. Jakość sushi zależy od zdolności sushimastera, który je przygotowuje. Musi on potrafić odpowiednio przygotować ryby, co wymaga precyzji i dużej wiedzy.
Co ciekawe, popularność zyskują także zestawy do samodzielnego przygotowywania sushi w domu oraz warsztaty wykonywania tej japońskiej potrawy. Chociaż może się wydawać, że nie jest to zbyt skomplikowane, tak naprawdę przygotowanie pysznego sushi wymaga dużo czasu, różnorodnych składników, przyrządów i umiejętności. Dlatego tak wiele osób decyduje się na pozostawienie przygotowania idealnego sushi profesjonalistom i delektuje się nim w domu lub japońskiej restauracji.