Smaki drobiu i kolorowe stoiska - Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich w Wysokiem

W powiecie konińskim zapowiada się weekend pełen zapachów i smaków - gęsina i kaczka w roli głównej, stoiska pełne tradycji i konkursowa rywalizacja. Mieszkańcy oraz przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich szykują się do prezentacji regionalnej kuchni podczas wydarzenia, które ma podkreślić rolę produktów drobiowych w codziennej kuchni. Reporter był na miejscu, by zebrać najważniejsze informacje o programie i celach imprezy.
- Program festiwalu i co będzie się działo podczas wydarzenia
- Cele festiwalu i znaczenie dla powiatu konińskiego
Program festiwalu i co będzie się działo podczas wydarzenia
W organizowanym po raz drugi Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Konińskiego nie zabraknie pokazów kulinarnych, degustacji i występów lokalnych artystów. Wydarzenie odbędzie się 8 listopada w hali sportowej w Wysokiem, gm. Kramsk. Zaproszenie do współorganizacji wystosowały Katarzyna Fryza - Starosta Koniński oraz Andrzej Nowak - Wójt Gminy Kramsk.
Wśród atrakcji przewidziano m.in.:
- konkurs kulinarny o tytuł najsmaczniejszej potrawy z kaczki pod nazwą “kaczka na talerzu”,
- rywalizację na najciekawsze stoisko prezentowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu,
- degustacje potraw oraz występy lokalnych wykonawców.
Gościem specjalnym i jurorem konkursu będzie Piotr Kucharski - ambasador marki KUPIEC, który oceni potrawy przygotowane przez uczestniczki i uczestników.
Cele festiwalu i znaczenie dla powiatu konińskiego
Organizatorzy podkreślają, że wydarzenie ma szerszy wymiar niż tylko kulinarne zmagania. Główne zamierzenia festiwalu obejmują popularyzację regionalnego dziedzictwa kulinarnego opartego na produktach drobiowych oraz promowanie ich walorów zdrowotnych i smakowych. Impreza ma też zachęcać do wykorzystywania nowoczesnych technik kulinarnych przy pracy z drobiem oraz promować tradycyjne umiejętności kulinarne reprezentowane przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Dodatkowo organizatorzy akcentują:
- promocję polskiej żywności i lokalnych tradycji kulinarnych,
- propagowanie postaw prokonsumenckich wobec produktów krajowych,
- aktywizację, integrację i promocję działalności Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu.
Szczegółowe zasady konkursów i uczestnictwa zostały określone w regulaminie przygotowanym przez organizatorów. Na wydarzenie zaproszono wszystkie KGW z terenu powiatu konińskiego — to okazja do pokazania różnorodności smaków i rękodzielniczego charakteru stoisk.
na podstawie: Starostwo Powiatowe w Koninie.
Autor: krystian